top of page
CIMG1257_edited.jpg

Swingflow

Ett ord som ska beskriva min tränarfilosofi

Om Swingflow: Om

Flow your swing, Enjoy the game

Information om golfsvingen har aldrig varit mer tillgänglig och djupgående än den är nu.

Swingflow är bara ett ord som ska beskriva upplevelsen av när man svingar klubban på ett sätt som känns naturligt och enkelt. En känsla av synk, tajming och Flow, oavsett nivå.


Det här är för dig som trots all modern kunskap, avancerade mätinstrument och tillgänglig information om golfsvingen upplever att du inte blir så mycket bättre, kanske till och med sämre. Du har många svingtankar som byts ut från dag till dag och din svingrörelse upplevs ofta som begränsad, ansträngd, krystad, kraftlös, komplicerad, onödigt inkonsekvent, odynamisk och kanske framförallt inte som din egen... inte naturlig helt enkelt.


Längtar du istället efter helheten, pedagogiken som får ditt system att fatta och du äntligen kan röra dig fritt, fartfyllt och naturligt, längtar du efter en sving som håller bättre under press, längtar du efter att hitta just ditt flow?!

Det är huvudsyftet med min filosofi som tränare.. 

Jag hjälper dig med att få tillgång till och vidareutveckla den ”urrörelse” du redan har inom dig, nedärvd sedan miljoner år tillbaka i tiden.

Börja svinga och spela med flow och njut mer av din golf!

Om Swingflow: Text

Fördjupning i Swingflow

De primära rörelsemönstren och färdigheterna jag syftar på är sekvensen och förmågan att använda marken för att skapa naturliga krafter i utförandet av kast- och slagrörelser. I vårt fall ska den kraften sedan vidare ut i ett verktyg, golfklubban. Mer exakt som tryck in i skaftet och klubbhuvudet via våra armar och händer. För det är ju i våra händer och armar huvuddelen av farten sitter,  precis som benämningen "kast- och slag rörelser" indikerar. Du kan rotera höfter och överkropp så mkt du vill, men utan armar och händer kommer inte så värst mkt fart genereras ut i klubban.​​​​​

Som jag ser det har vi därmed tre huvuddelar och färdigheter för golfsvingen att fokusera på. Samtliga delar är viktiga kuggar för att vi ska kunna använda våra armar och händer på ett effektivt sätt och få fart på golfklubban, och förhoppningsvis även bollen :)

Egentligen går nr 1 "sekvensen" in under nr 2 "marktryck" då sekvens handlar om ett korrekt tryck- och viktskifte (Ground Reaction Forces "GRF" som det populärt kallas för nu), men ur en rent pedagogisk synvinkel har jag valt att dela upp dem.

1) Sekvensen: ordningsföljden i en effektiv kast- och slagrörelse som bygger på ett korrekt tryck- och viktskifte i förhållande till golfklubban. Det här kan du påverka redan i uppställningen och starten av baksvingen, men målet är att trycket ska ha skiftat ner i fötterna/marken och mot målet innan klubban har nått toppen av baksvingen.

2) Marktryck: förmågan att nyttja de olika krafterna du skapar i marken när du försöker röra golfklubban med fart. Orkar du hålla emot, ändra riktning och trycka ifrån på rätt sätt samt i rätt ögonblick för just din sving? Här testas kraften i dina fötter och ben samt timingen mellan över-och underkropp.

3) Skafttryck: vår förmåga att få ut kraften vi genererar in i vårt verktyg, golfklubban, och samtidigt kontrollera klubbhuvudet in genom bollen.

Varför väljer jag att lägga så mycket fokus på Sekvensen? Den här "ursekvensen" för kast- och slagrörelser är en viktig nyckel för att klubban ska röra sig i rätt bana. Rätt sekvens = mycket som annars kan upplevas som komplicerat faller på plats. Du kan fokusera på att sätta fart på klubban/bollen utan onödiga manipulationer som gör att du tappar fart och kontroll.

Som jag ser på det ska alla dessa tre delar alltså assistera våra armar och händer att sätta fart på och kontrollera golfklubban. Enligt mig "sitter farten och kraften där" och inte i tex höfterna som iallafall jag fått höra under hela min karriär.

Överkoppens muskler som tex latsen (latissimus dorsi) och bröstmusklerna är tillsammans med bålen viktiga delar för att få fart på armarna (förutom musklerna i armar och händer i sig såklart). Tillsammans med rotationen av vår torso skapas här den mesta av kraften. Underkroppen då? Ja, den är såklart superviktig, men mer i rollen som stabilisator och "generator", en omvandlare och förstärkare, för att överkroppen ska kunna skapa (generera) maximal kraft. Föreställ dig att du ska skjuta ett hårt hockeyskott med vanliga skor på dig ute på isrinken så förstår du nog vad jag menar... Inte värst mycket kraft du kan producera och ännu mindre som kommer ut i själva pucken.


Vad hände med bollträffen då kanske du frågar dig, är inte den viktigast? Självklart ska vi jobba för en bra bollträff. Du kan röra dig hur bra som helst, men får du inte ut kraften i bollen spelar det mindre roll. Men min fråga till dig blir om du någonsin har sett en spelare som rör sig bra ha samma problem med bollträffen som någon som inte rör sig bra? 


Min upplevelse och erfarenhet är att dina chanser att slå golfbollen tillräckligt bra för din nivå ökar dramatiskt bara genom att grundförmågan, dvs sekvensen, "väcks till liv" igen. Jag ser det lektion efter lektion... Så istället för att lägga en massa tid på olika trender, metoder eller coola swingtips är min varma rekommendation att lägga den tiden på att få tillgång till och förstärka en riktigt solid sekvens för din golfsving!

Om Swingflow: Text

Bygg din golfsving på en grund du redan har inom dig

Filosofin och själva grundprocessen bygger alltså först och främst inte på att du ska lära in helt nya rörelsemönster för att möjliggöra en effektiv och kraftfull golfsving utan tvärtom… du får tillgång till, kan förstärka och förfina det du redan har i dig in i vad vi kallar för en golfsving. 

​​

Det innebär i sin tur att min uppgift som tränare är att stötta alla nivåer av golfare i processen att få tillgång till, förstärka och förfina en rörelse och förmåga de till stor del redan har inom sig.

Pedagogisk process

Tillgång -> Förstärka -> Förfina

Huvuddelar

Sekvens <-> Marktryck <-> Skafttryck

Även om de olika delarna går i en viss ordning så kommunicerar de med och påverkar varandra. Det är därför aldrig fel att då och då gå tillbaka ett steg eller två (beroende på din nivå), dvs tex till "grundsekvensen", även för den bättre spelaren. Det är den basen allt annat tycks bygga på.

Sen är det som hönan och ägget, dvs vad kommer först/vad påverkar vad? Det behöver alltså inte vara fel att exempelvis jobba på det tredje momentet "skafttryck" och kanske framförallt "bladkontroll" först om bladet skulle vara alldeles för öppet. Ett för öppet blad har en direkt negativ påverkan på hur din kropp kommer att vilja röra sig, dvs ett för öppet blad kan vara (och är ofta) den omedvetna anledningen till att spelaren rör sig i "fel sekvens". Är bladet däremot någorlunda med på noterna är min preferens som tränare helt klart att fokusera på sekvensen om den inte sitter. Vilket den oftast inte gör, även hos relativt duktiga golfspelare. Jag anser att det är grundstenen för både mark- och skafttrycksdelarna. Men som sagt, det är fritt fram att röra sig mellan de olika momenten.


Våga testa, du kan alltid gå tillbaka ett steg!

Om Swingflow: Text

Bäst under press!

​Många upplever att de presterar bättre under press än de gjort tidigare, att svingen "håller bättre" när de lägger störst fokus på sekvensen eller eventuellt någon speciell del av marktrycket. Kanske blir det så eftersom vi jobbar med att utveckla och förstärka något som redan fanns där från början. Det här är ju som sagt rörelsemönster som vi redan använder som grund i de flesta av våra traditionella vardagssysslor och andra idrotter.

Om Swingflow: Text

Bakgrunden till Swingflow konceptet

Den här ”filosofin” föddes tidigt i min roll som golftränare och går än idag som en röd tråd i mitt sätt att jobba med golfutveckling. Genom egna erfarenheter från tiden som professionell golfspelare och de tusentals timmar av att studera golfsvingar, framförallt de bästa genom tiderna, märkte jag att även om de hade en egen personlig stil på sin sving fanns det vissa tydliga rörelsemönster de alla tycktes ha gemensamt. 

​​

Den uppfattningen har bara förstärkts genom åren. Både genom fortsatta studier och efterforskningar, men även via lärdomar från kollegor inom både golfen och andra idrotter samt områden som tex biomekanik och coaching/psykologi…och sist men inte minst genom alla möten med mina elever.​​​

Om Swingflow: Text

Summering av Swingflow

Vi människor tycks alltså ha vissa gemensamt nedärvda mönster för kast- och slagrörelser. Samtidigt är kroppssammansättningen och karaktärsdragen olika vilket gör varje golfsving helt unik. Tillsammans skapar de vad jag valt att kalla för "swingflow”.

Välkommen till Swingflow och mig, Jakob Berlin

Let's flow your swing & enjoy the game

Om Swingflow: Text
bottom of page